Artikel

Arbeidsmobiliteit problematiek opgelost door DNA en Blockchain

Details

Gepubliceerd: 08-12-2016 - 15:20

Personeel & leiderschap

Het leger van ZZP’ers groeit gestaag. Dat is onontkoombaar. De nieuwe generatie is steeds minder gemotiveerd om 5 dagen per week te werken. Een logisch gevolg is een 4- of 3 daagse werkweek en genoeg tijd voor vrienden en het gezin. Het bezit van een grote auto geldt steeds minder als een status symbool. Steeds minder mensen zijn bereidt om voor een “baas” te werken. Mensen hoppen steeds vaker van baan naar baan. Dat wordt met een chique woord arbeidsmobiliteit genoemd. Arbeidsmobiliteit is eigenlijk de mate waarin mensen veranderen van werk- of opdrachtgever. Hoe vaker mensen van baan of plek veranderen, hoe hoger de mobiliteit. Maar sluit de wetgeving nog wel aan op deze marktontwikkeling? Of houdt deze juist de vooruitgang tegen en creëert het onnodig veel problemen en onrust?

"De wetgeving (WGA) zorgt ervoor dat inhuur van tijdelijk personeel onverantwoord is" - Marcel Bos

Nieuwe wetgeving die bij invoering al niet werkt


De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) heeft per 1 mei 2016 de VAR vervangen. Het grote gevaar schuilt in de tsunami van faillissementen die een gevolg zullen zijn van deze wet. Door de afschaffing van de VAR is het inhuren van zzp’ers veel risicovoller geworden. Freelance.nl heeft hier inmiddels een onderzoek naar ingesteld en ziet een substantiële verlaging van de opdrachten vanaf mei 2016 bij ZZP’ers. Het risico heeft te maken met de andere wet WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) Stel je voor, je huurt iemand tijdelijk in voor 3 of 6 maanden. En je bent als werkgever eigen risicodrager (dus niet verzekerd voor ziekte van inhuur en eigen personeel). Gedurende het contract wordt deze medewerker ziek en de ziekte loopt door tot voorbij het contract. Dan draait de werkgever 12 jaar lang financieel op voor de kosten. Dat kan in de honderd duizenden euro’s lopen. Dit is voor bedrijven financieel niet te betalen. In plaats van het veel gemakkelijker te maken om zzp’ers in te huren, maakt de regering het juist veel moeilijker. Inmiddels is de regering daar ook achter gekomen en is de wet tijdelijk opgeschort tot 1 januari 2018 zoals officieel vermeld staat op de website van de belastingdienst per 26 november 2016. De verwachting is dat de nieuwe regering met een aangepast voorstel komt. Deze zou dan beter passen bij de huidige tijdsgeest van het inhuren van tijdelijk en de behandeling van eigen personeel.

Waar is het brein de hele dag mee bezig?


Het basis uitgangspunt is simpel en geldt voor iedereen. Het brein wil in essentie geluk creëren en pijn vermijden. Activiteiten doen of taken uitvoeren die tegen de persoonlijke wens ingaan is “pijn”. Werken met mensen waarmee je geen klik hebt is “pijn”. Werken voor een bedrijf dat niet past bij wie je bent als mens is “pijn”. Het is veel leuker, beter en verstandiger om de meeste tijd te besteden aan activiteiten die écht leuk zijn. Om samen te werken met mensen die je liggen. Om voor een bedrijf te werken dat past bij wie je bent. Dat klinkt als een open deur. Maar dat is het niet. Voor een te groot deel van de mensen gaat dit namelijk helaas niet op.

Wat vertelt ons DNA?


Stel jezelf eens de volgende vragen. Is je werk echt je passie en geeft het je bergen energie? Besteed je meer dan 50% van je tijd aan zaken die je leuk vindt? Als je heel rijk zou zijn, zou je dan blijven werken? Zo ja, wat zou je dan willen doen? Veel mensen vinden deze vragen lastig en confronterend. En het antwoord is vaak negatief. Maar hoe kom je er nu achter waar wel je talenten liggen? Hoe kom je er nu achter waar je wel voor in de wieg bent gelegd? De wetenschap kan hierbij helpen. De trein van de technologische en wetenschappelijke vooruitgang raast in een enorm tempo vooruit. Het DNA vertelt veel meer over onszelf dan alleen welke ziektes genetisch bepaald zijn. Het DNA vertelt ons ook wie we zijn als persoon. DNA onderzoek geeft een objectief beeld. Met dit inzicht is het veel gemakkelijker om de juiste keuzes te maken.

"Ons DNA kan niet liegen" - Marcel Bos

De DNA test is betrouwbaar en de gegevens zijn in een blockchain omgeving veilig voor hackers en overheden. Het kan heel eenvoudig ingezet worden om mensen te helpen om vast te stellen wat hun passie is. Tevens om te ontdekken wat bij hen past en waar ze als mens gelukkig van worden.

Wat is blockchain technologie?


Normaal gesproken wordt informatie en gegevens centraal digitaal opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan persoons- of bankgegevens. Deze methodiek kent een aantal serieuze nadelen en bedreigingen. De belangrijkste is de beveiliging. Teveel schandalen hebben voor een onbetrouwbaar imago gezorgd. En het is ook niet duidelijk of overheden, veiligheidsdiensten en de belasting niet stiekem meekijken. Deze systemen zijn duur, langzaam en onbetrouwbaar. De blockchain technologie werkt anders. De cryptografische software zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie en het verrichten van handelingen alleen door de deelnemers gedaan kan worden. Kortom er is een technologie beschikbaar die veilig, snel en vertrouwd werkt. Gegevens worden tijdelijk beschikbaar gesteld alleen aan die persoon die daarvoor van de eigenaar toestemming heeft gekregen.

Hoe komen arbeidsmobiliteit, DNA en Blockchain bij elkaar?


Op basis van een “DNA” test stelt een medewerker zijn eigen “arbeidspaspoort” op. Hierin staat wie hij is als persoon en wat zijn vaardigheden zijn. Een bedrijf stelt hun “bedrijfspaspoort” op. Daarin staat het bedrijfs- DNA beschreven en de vaardigheden die gezocht worden. Software zorgt middels algoritmes voor een koppeling. Encrypted beveiliging binnen de encrypted Blockchain technologie zorgt voor de algehele beveiliging en maakt de ideale match tijdelijk bruikbaar. Met deze innovatieve oplossing heeft de werknemer of zzp’er de zekerheid dat hij alleen in contact wordt gebracht met een bedrijf die qua “DNA” bij hem past. Het bedrijf heeft de zekerheid dat alleen medewerkers of zzp’ers worden aangeboden die que vaardigheden en qua mens bij de organisatie past. Hiermee wordt een ideale “huwelijk” tot stand gebracht voor beide partijen. Deze oplossing is geheel van deze tijd. Wetenschap en technologie in optima samenwerking. Nu alleen nog de wetgeving regelen.

Log in om meer te zien

Maak direct een account aan om de volledige artikelen te kunnen zien, en op artikelen te reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief