Artikel

Verloren generaties, ondernemers grijpt in!

Details

Gepubliceerd: 05-02-2014 - 14:56

Sinds een half jaar werk ik bij een machinefabriek. Als alles gaat zoals gepland, wordt het bedrijf binnenkort mijn eigendom. Voorafgaand aan mijn betrokkenheid heb ik veel onderzoek gedaan. Het onderzoek om een duidelijk beeld van de onderneming te krijgen, richt zich onder meer op de bij de onderneming werkzame personen. Er worden kwalitatief hoogwaardige machines gebouwd, dus het moge duidelijk zijn dat er vaklieden aan het werk zijn. Dan kijk je naar de samenstelling van het personeelsbestand.

Oei, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 49 jaar. De gemiddelde lengte van de verbondenheid met de onderneming bedraagt 16 jaar en er zijn personen die al meer dan 40 jaar voor de onderneming werkzaam zijn. Wel vaklui, maar waar is de opvolging? Tja, er is een chronisch tekort aan technisch personeel, dat weet toch iedereen? Recent was er een bijeenkomst van Port4Growth bij het Agentschap.nl over internationaal zaken doen. Zo’n 20 ondernemers en mensen van het agentschap wisselden kennis en ervaringen uit over internationaal zaken doen. Een aantal IT-ondernemers werkt met programmeurs uit centraal Europa of voormalige Sovjet republieken. Waarom al die moeite met afstanden in cultuur, taal en in kilometers? Natuurlijk, het is lekker goedkoop! Niets van waar dus! Er is een chronisch tekort aan vakbekwame programmeurs in Nederland.
Ik schrok me de pleuris. We hebben dus onvoldoende techneuten, bouwvakkers, programmeurs en diverse ambachtslieden of überhaupt vakspecialisten in Nederland. Zijn er dan geen kinderen geboren de afgelopen 35 jaar? Jawel hoor, volgens het CBS zijn er 6.394.102 kindertjes geboren in de periode 1978 tot en met 2012. En als het gaat om een geschikte beroepsbevolking pakken we de periode 1978 tot en met 1992 tellen we nog altijd 2.745.451 geboortes, dus mensen die nu tussen de 20 en 35 jaar oud zijn. Tuurlijk, er zal er best eentje zijn overleden, maar waar zijn al die lui?
Oh, er zijn er zijn heel veel “specialisten”: accountants, advocaten, fiscalisten, beleidsmedewerkers, mediators, beroepspolitici, bankiers, interieuradviseurs, groentemanagers, ARBO-verzuimbegeleiders, weet ik wat voor exotische beroepen allemaal. En veel van deze mensen functioneren ook nog eens belabberd. Hebben ze dan geen opleiding genoten? Zeker wel, want ze produceren met het grootste gemak disclaimers en allerlei andere documenten die hen vrijwaren van elke aansprakelijkheid, tegen onwaarschijnlijk hoge uurtarieven. Er zijn natuurlijk heel veel personen die uitmuntend presteren in deze leeftijdscategorie. Ik vrees alleen dat dit een schrikbarend dunne toplaag is. Daaronder zitten twee, nagenoeg volledige generaties die voornamelijk bezig zijn met niks.
Ik heb nog een tijdje in de veronderstelling geleefd dat het allemaal wel goed komt met deze generaties. Het is tenslotte altijd nog goed gekomen met lanterfantende jongeren, mijzelf incluis. Maar ik begin te twijfelen. Ik zie een vormeloze, passieloze groep egocentrische slapjanussen. Ze zijn nergens goed genoeg voor, maar ze voelen zich overal te goed voor.
We moeten als de donder ingrijpen! Onze onderneming bemoeit zich inmiddels met technisch onderwijs. We bieden lesmateriaal, stageplaatsen, workshops en bedrijfsbezoeken. Alles in samenwerking met de scholen en met het doel om vaklui op te leiden. Met passie voor hun vak. En laten wij hen waardering schenken. Materieel en immaterieel, zodat er trotse vaklieden terugkeren in onze maatschappij. Mijn oproep is aan jullie, de ondernemers van vandaag: werk aan je eigen opvolging! Werk aan voldoende, excellerende vaklui voor jullie ondernemingen.
Mijn oproep is aan jullie, trotse ouders: biedt je kinderen een palet aan leuke dingen die beantwoorden aan hun creativiteitsdrang, zodat er een breed spectrum aan mogelijkheden wordt geboden. Ja, laat ze kennismaken met de eindeloze mogelijkheden van een I-pad, maar niet om een aantal uur van ze af te zijn! Biedt ze ook een stuk hout en een zaag, of wat blik en een soldeerbout, leer ze groente telen, vissen, hun fiets repareren, een muts breien, een boomhut bouwen, hun konijn verzorgen en slachten. Geef ze mee wat je kunt en nog wat extra, want de kleuters en tieners van vandaag moeten de gaten van twee verloren generaties dichten.

Log in om meer te zien

Maak direct een account aan om de volledige artikelen te kunnen zien, en op artikelen te reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief