Artikel

Webshop: tweedehands artikelen correct kenmerken!

Webwinkeliers moeten in Duitsland hun tweedehands artikelen expliciet als “tweedehands” kenmerken. Dit heeft onlangs het Landgericht München bepaald. Indicaties zoals “refurbished certificate” zijn volgens de rechter niet toereikend. Aan deze beslissing voorafgegaan was een dispuut tussen de Duitse consumentenbond Verbraucherzentrale Bundesverband en de online handelaar Amazon. Het bedrijf had op zijn Duitse website smartphones in de aanbieding, zonder er expliciet op te wijzen, dat de spullen niet nieuw waren. Als gevolg van het protest door de Verbrauchzentrale paste Amazon de productinformatie aan, en wel met behulp van de toevoeging “refurbished certificate”.

Geen begrijpelijke indicatie

Dit vond het Landgericht München niet voldoende. Amazon onthield volgens de rechtbank haar klanten essentiële informatie over een eigenschap van het product, die voor de koopbeslissing uitermate relevant is. En dit is volgens het mededingingsrecht nu eenmaal niet toegestaan. De Duitse “Jan Modaal” kan volgens de rechters met de Engelse vakterm

“refurbished” gewoonweg niets aanvangen, omdat hij geen begrijpelijke indicatie in handen heeft, dat het om een tweedehands apparaat gaat.

Wilt u meer weten weten over de Duitse wetgeving omtrent online-handel, neem dan contact op met Udo Croonenbrock of Dr. Romy Latka.

Log in om meer te zien

Maak direct een account aan om de volledige artikelen te kunnen zien, en op artikelen te reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief