Blog

Hoe u van website bezoekers klanten maakt

Details

Gepubliceerd: 27-01-2019 - 13:49

Software & ICT
(Online) marketing & sales

Na oplevering van een website is het tijd voor een feestje. Er is veel tijd en geld gestoken in de vernieuwing en dat mag van de daken geschreeuwd worden. Daarna neemt de waan van de dag het weer over en verdwijnt de website naar de achtergrond. Tegelijkertijd moet diezelfde website omzet opleveren.
“Ja”, hoor ik u denken, “dat mag je verwachten na zo'n investering”.
Uiteraard mag u verwachten dat uw nieuwe website goed ingericht is voor uw bezoeker en deze stimuleert te doen wat hij moet doen: iets bestellen, formulier invullen enz.
Toch begint het echte werk pas na oplevering. Dan wordt het tijd om te meten en bij te sturen, zodat u écht conversie behaalt.

Bezoekers zijn nog geen klanten

Het is een misvatting om te denken dat het genereren van meer verkeer naar uw website het enige is dat u moet doen. Net als in een fysieke winkel, heeft uw bezoeker soms hulp nodig.
Zeker als deze voor de eerste keer op uw website is, moet u hem helpen om de gewenste actie te ondernemen: iets bestellen, een afspraak maken, formulier invullen.

Dit noemen we conversie. Uw bezoeker ondervindt in de weg hiernaartoe hobbels die u vooraf niet kon voorzien. En dat kunt u meten en verbeteren. Dát proces noemen we conversieoptimalisatie.

“Conversie is de verhouding tussen het totaal aantal bezoekers en het aantal dat daadwerkelijk actie onderneemt.
Conversieoptimalisatie is het verbeteren van de stappen om van een bezoeker klant te maken. Het zorgt dus niet voor méér bezoekers. Het zorgt voor meer resultaat met hetzelfde aantal bezoekers.”

En dat kan in hele simpele dingen zitten. In dit artikel behandel ik 3 aspecten:

 1. Gebruiksvriendelijkheid
 2. Vertrouwen
 3. Drempels wegnemen

1. Gebruiksvriendelijkheid

Bezoekers nemen maar een paar seconden de tijd om te besluiten 'blijf ik of vertrek ik. Als eerste moet u in de header direct antwoord geven op de vraag van uw bezoeker: 'waar ben ik, wat kan ik hier doen en waarom zou ik dat doen'

 • Een duidelijk menu waarmee de bezoekers in 1 oogopslag ziet wat u te bieden heeft is daarbij een must.
 • De navigatie moet ook op mobiel makkelijk zijn. Daarom is het sommige - minder belangrijke - items op mobiel niet tonen.
 • Als we het toch over secondes hebben: hoe zit het met de laadsnelheid van uw website? Een trage website zorgt voor een irritatiefactor en afhakers, zéker als die traagheid zich voordoet bij het afrekenen. Laadsnelheid verbetert u met betere hosting. Als u een server deelt met duizenden anderen, is deze trager dan wanneer u een eigen server hebt, of deze deelt met 100 anderen. Vraag hiernaar bij uw webhost. Zeker als u veel bezoekers per maand hebt of de website de basis vormt voor de omzet van uw bedrijf, is het van belang ook de hosting onder de loupe te nemen.
 • Heeft u nog een website zonder https? Dan wordt het zéker tijd om actie te ondernemen, want deze sites worden afgekeurd door Google.

2. Vertrouwen

Vervolgens moet u uw bezoeker vertrouwen geven. Dat kan door cijfers van reviews, Awards, keurmerk en garantie te tonen. Zo hoog mogelijk op uw pagina, dus bij de banner. Vul het aan met een portfolio, zodat uw bezoeker een goede indruk krijgt van uw kwaliteiten.

Zorg bij producten voor duidelijke omschrijvingen. Informeer bij de salesafdeling naar de meest gestelde vragen. Het antwoord op die vragen moet al in uw website gegeven worden. Niet per definitie bij een FAQ, maar direct op de plek waar die vraag zich voordoet. Een kopje 'goed om te weten' en daarna de pluspunten benoemen werkt heel goed.

3. Neem drempels weg

Uw bezoeker is geen hordeloper. Na een paar hobbels zal hij afhaken. Controleer daarom de volgende punten.

 • Onduidelijkheid over verzendkosten en retourneren zorgt voor afhakers. Geef deze items een prominente plek.
 • Zorg voor overzicht, duidelijke navigatie, opvallende knoppen.
 • De tekstopbouw, met koppen en bullets en korte, duidelijke zinnen, is hierbij ook van belang.
 • Bezorg uw bezoeker geen keuzestress. Maak een keuze: 1 actie per pagina. Dat noemen wij CTA - call to action. De CTA button mag u herhalen op de pagina, maar zorg ervoor dat de actie per pagina altijd hetzelfde is. Informatie aanvragen, of bellen, of bestellen. Niet de ene button 'bel nu' en de volgende 'kijk ook bij onze pagina..'
 • Actiebuttons moeten opvallen; dus geen buttons in uw huisstijlkleuren! Laat ze er maar lekker uitspringen, zodat het oog ernaartoe getrokken wordt.

Tot slot nog over het meten

Veel van bovengenoemde aspecten zijn als het goed verwerkt in uw website. Toch kan een bezoeker om kleine aspecten afhaken. Wist u dat zelfs de kleur of de plek van uw CTA button relevant is? Meet waar uw bezoeker afhaakt, onderzoek waarom dat zou kunnen en verbeter één punt. Test en meet opnieuw.

Ook wanneer u werkt vanuit een marketingstrategie en middelen inzet als zoekmachineoptimalisatie (SEO), Adwords en e-mailmarketing is conversieoptimalisatie een ware partner als het gaat om het behalen van meer verkopen of aanvragen.

Zorg er daarom voor dat er een statistiekenprogramma (zoals Google Analytics, Matomo of Piwik) is ingericht en er doelen ingesteld zijn. Webbouwers kunnen wel de koppeling leggen, maar hebben doorgaans onvoldoende kennis van analytics om het totaal in te richten en te meten. Een online marketeer kan u hierbij helpen. Ik help u graag vrijblijvend de juiste vragen te stellen aan uw webbouwer of marketeer. Bel me gerust, mijn nummer is 06 46 01 29 87. Marie Louise Grove

Log in om meer te zien

Maak direct een account aan om de volledige blogs te kunnen zien, en op blogs te reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief