Blog

Bundesarbeitsgericht versoepelt de regels voor videobewaking

Werkgevers mogen beeldmateriaal van een videocamera als bewijs gebruiken, om werknemers te kunnen ontslaan, aldus een uitspraak door het Bundesarbeitsgericht

Geen handbeweging bleef onbespied. In een tabak- en tijdschriftenwinkel in Nordrhein-Westfalen had de uitbater een voor iedereen goed zichtbare bewakingscamera geïnstalleerd met de bedoeling, potentiële winkeldieven af te schrikken. Uiteindelijk dienden de beelden die de camera had opgeleverd ertoe, zijn verkoopster op staande te voet te ontslaan. Het maandenlang opgeslagen fotomateriaal leverde volgens hem namelijk afdoende bewijs dat de dame in kwestie regelmatig een graai in de kas had gedaan. Was het ontslag op basis van deze bewijzen wettelijk in orde?

De casus werd door opeenvolgende instanties behandeld. Het Bundesarbeitsgericht (BAG) in Erfurt had uiteindelijk het laatste woord. En dit bepaalde onlangs in zijn uitspraak dat het ontslag conform de wet was, en daarnaast dat werkgevers voortaan in het kader van een procedure gebruik mogen maken van beeldmateriaal van bewakingscamera’s als bewijs van diefstal of andere vergrijpen door werknemers.

Inbreuk op persoonlijkheidsrecht?

Aangezien in dit geval de camera openlijk zichtbaar in de verkoopruimte geïnstalleerd was, kon er volgens de BAG-rechters geen sprake zijn van een inbreuk op het persoonlijkheidsrecht en het recht op informationele zelfbeschikking van de werkneemster.

Omdat de winkelier in het concrete geval zijn fotomateriaal pas een half jaar na het vergrijp had bekeken, was dit wapenfeit voor een voorafgaande instantie aanleiding geweest, de beelden als onbruibaar te declareren en het ontslag af te wijzen. Het Bundesarbeitsgericht daarentegen bepaalde, dat beelden die door zo’n videocamera zijn gemaakt, niet steeds stante pede dienen te worden geanalyseerd. Een werkgever mag volgens het BAG hiermee wachten, totdat hiertoe een “gegronde reden” bestaat.

Heeft u vragen over arbeidsrecht in Duitsland, neem dan contact op met Gisela Surman, Anja Romijnders of Torsten Viebahn.

Log in om meer te zien

Maak direct een account aan om de volledige blogs te kunnen zien, en op blogs te reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief