Blog

Het Duitse wegennet gaat transporteurs opnieuw meer geld kosten

Details

Gepubliceerd: 12-07-2018 - 08:09

Juridische zaken en risico
Internationalisering & import/export

De tolheffing voor vrachtwagens in Duitsland geldt sinds 1 juli op alle provinciale wegen (Bundesstraßen). Per 1 januari 2019 worden ook de tarieven aanzienlijk verhoogd

Sinds 1 juli geldt in Duitsland tolplicht voor vrachtauto’s op alle provinciale wegen (Bundesstraßen). Het aantal provinciale wegen waar vrachtwagens tol (LKW-Maut) moeten betalen is hierdoor drastisch gegroeid. Moest tot eind vorige maand op 2.300 kilometer worden betaald, is dit nu uitgebreid naar rond de 40.000 kilometer oftewel het complete provinciale wegennet. De tol, die tevens wordt geheven op de 13.000 kilometer snelweg (Autobahn) in Duitsland, geldt voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton.

Duitsland wordt “onbetaalbaar”

Het zal niemand verbazen dat Nederlandse transporteurs niet bepaald blij zijn met deze verhoging van de tolheffingen in Duitsland. De branchevereniging TLN spreekt van een “zorgelijke ontwikkeling.” TLN maakt zich bovendien zorgen over de ,,exorbitante verhoging" van de tol voor vrachtauto’s op de snelwegen die per 1 januari 2019 wordt ingevoerd. De tarieven gaan met 20 tot zelfs 60 procent omhoog. De rekening voor Nederlandse vervoerders stijgt daardoor van 139 miljoen naar 186 miljoen euro. Deze verhoging maakt vervoer op Duitsland volgens TLN “onbetaalbaar”. Wel acht de brancheorganisatie het positief dat Duitsland de extra inkomsten volledig investeert in de infrastructuur.

Transportbedrijven die reeds bij Toll Collect geregistreerd zijn en hun vrachtauto’s van een On-Board-Unit hebben voorzien, hoeven m.b.t. de uitbreiding van het tolsysteem niets aan te passen. Om een On-Board-Unit in de vrachtwagen te kunnen installeren moet een bedrijf zich online via het klantenportaal van Toll Collect aanmelden. Toll Collect stelt het apparaat gratis ter beschikking, de transporteur betaalt alleen voor het installeren.

Log in om meer te zien

Maak direct een account aan om de volledige blogs te kunnen zien, en op blogs te reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief